Fogamzásgátlás: a "naptármódszer"
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 426 9521

Kövesse Youtube catornánkat, itt megtekintheti régebbi adásainkat is!

Adásainkat élőben a SzegedTV csatornáján, hétfőnként 20 órától tekintheti meg

Csatlakozzon a Diagnózis Facebookk közösségéhez és ossza meg véleményét!

A természetes fogamzásgátlás legõsibb módszere

Már az antik világban is ismert volt az a tény, hogy a ciklus nem minden napja egyformán fogamzóképes. Évekkel ezelõtt egy nagyon híres svájci óragyár keresett meg azzal a kéréssel, hogy mondjak szakvéleményt egy olyan óráról, mely megmutatja a termékeny napokat, sõt azt is, mely napokon valószínûbb a leány és melyik napon a fiúgyermek fogantatása. A találmány rendkívül szellemes, az óra formatervezése egyenesen elbûvölõ volt. A termék kifejlesztésének minden tudományos alapja helyén volt, egyet kivéve: a mai nõk ciklusa nem jár olyan pontosan, mint egy kiváló svájci óra. Ennek ellenére hasznosnak tartom a naptármódszer pontos megismerését, mert egyrészt nagyon sok téves információ kering ezen a téren, másrészt minden védekezés jobb a semminél.

 

A védekezés naptármódszere a következõ megfigyeléseken alapul:

A naptármódszer lényege
  • Az ovuláció legtöbbször a ciklus 14. napján (± 2 nap) következik be, ha a ciklus elsõ napjának a rendes havivérzés elsõ napját tekintjük.
  • A spermiumok élettartama 2-3 nap.
  • A petesejt legfeljebb 24 óráig életképes.
Így a havivérzések naptárba történõ feljegyzése révén a fogamzóképes idõszak könnyen kiszámítható.

A naptármódszer ajánlása

A kellõ biztonság elérése céljából azt javasolják, hogy a 14. nap elõtt 7 és az azt követõ 3 nap alatt ne történjék védekezés nélküli közösülés. Saját praxisomban találkoztam már olyan esettel, ahol a fogamzást eredményezõ közösülés a ciklus 3. napján történt. Ez nyilvánvalóan ritkaság, mint ahogy ritkaság a fogamzásgátló tabletták melletti fogamzás is.
A módszer alkalmazását nehezíti a nem pontosan 28 napos ciklus. A rövidebb vagy hosszabb ciklus jellemzõen a tüszõérés fázisának megrövidülésére vagy megnyúlására vezethetõ vissza. Az ovuláció napja tehát úgy számítható ki a legkönnyebben, ha a ciklus hosszából 14-et kivonunk. Így a 30 napos ciklusnál a tüszõrepedés legtöbbször a 16., míg 24 napos ciklus esetén a 10. napon következik be. A fogamzóképes idõszak pedig úgy számolható ki, hogy az elmúlt, legalább féléves periódus során megfigyelt legrövidebb ciklus hosszából 19-et levonunk. A tilalmi idõ végét úgy kapjuk meg, hogy a legrövidebb ciklus hosszából 11 napot levonunk. Így például, ha a legrövidebb ciklus 22 napos volt, az elméleti fogamzóképes idõszak a ciklus 4. napján kezdõdik és a 11. napon ér véget. Szabályos, 28 napos ciklusok esetén a 10-17. nap közötti periódus a kritikus. A pontos kiszámítás segítésére mellékeljük az alábbi táblázatot.


A legrövidebb ciklus
az elmúlt 8 hónap alatt,
napokban
Az elsõ fogamzóképes
nap a jelen ciklusban
A leghosszabb ciklus
az elmúlt 8 hónap alatt,
napokban
Az utolsó fogamzóképes
nap a jelen ciklusban
21 3. 21 10.
22 4. 22 11.
23 5. 23 12.
24 6. 24 13.
25 7. 25 14.
26 8. 26 15.
27 9. 27 16.
28 10. 28 17.
29 11. 29 18.
30 12. 30 19.
31 13. 31 20.
32 14. 32 21.
33 15. 33 22.
34 16. 34 23.
35 17. 35 24.
(Forrás: Contraceptive Technology 1990-1992., Irvington Publishers Inc., New York)

A módszer hatékonysága
A naptármódszer, önmagában alkalmazva, az egyik legmegbízhatatlanabb módszer. Az éves teherbeesési arány 10% körüli. Ennek oka az ovuláció napjának kiszámíthatatlansága. A peteérést és a tüszõrepedést ugyanis számos testi, lelki és környezeti tényezõ befolyásolja.

 

Tanácsok naptármódszerrel védekezõk számára

  1. Vezessen precíz menstruációs naptárt. Azon egyértelmûen jelölje be a normális havivérzés napját. Az e nap elõtti véres folyás nem jelent normális havivérzést.
  2. A fentiek szerint számolja ki a fogamzóképesség legvalószínûbb napját. Naptárjában pontosan jelölje be a fogamzóképesség kezdetének és végének legvalószínûbb napját.
  3. A kockázatos idõszakban javasolt az önmegtartóztatás, vagy spermicidekkel kombinált óvszer alkalmazása.
  4. Ha az egyes ciklusok között nagy az eltérés, kérje ki orvosának véleményét. Ilyenkor más módszer (például ébredési hõmérséklet mérése) javasolt természetes fogamzásgátló módszerként.

A naptármódszert nem javasolják fogamzásgátlásra a már leírt indokok alapján. Mégis többet ér, mint a semmi. Naptármódszer esetén, vérzéskimaradáskor, elsõként terhességre kell gondolni. Ez legegyszerûbben valamelyik terhességi gyorsteszt segítségével zárható ki (bármelyik patikában kaphatók, nagyjából egyformán érzékenyek és megbízhatók). A módszer alkalmazásának hatékonysága jelentõs mértékben javítható, ha más módszerrel, például az ébredési hõmérséklet mérésével megismeri a saját ciklusát. Viszonylag biztonságos a módszer, ha van tüszõrepedés és sárgatestfázis.

Forrás:
Contraceptive Technology, Irvington Publishers Inc. New York.
Family planning handbook for doctors. International Planned Parenthood Federation, London, 1988.
Elek Cs: A fogamzásgátlásról: tárgyilagosan a valós tények tükrében. Golden Book Kiadó, Budapest, 1998.